Nyheder 2017


3/10-2017

Reservér allerede nu d. 27-30. november 2017 - og kom til første besigtigelse af unge frieser hingste i Drachten, Holland.

Hvert år, sidste uge i november, afholdes første besigtigelse af de bedste 2- 3 års hingste, der kandiderer til den endelige hingste-udvælgelse.

 

De første to dage (d. 27 og 28. november) vises der hingsteafkom efter hingste, der allerede er avlsgodkendt. De sidste to dage (29 og 30. november) vises der henholdsvis 2. årgang og 1. årgang efter ”foreløbigt” godkendte hingste. En udvælgelse, hvor der vises 10-20 afkom efter hver hingst, giver rig mulighed for at se, hvad de hver især giver videre til deres afkom – i dette tilfælde toårs-hingste. En vigtig viden, når vi som avlere, skal vælge hingst til vores hopper.

 

I forbindelse med denne udvælgelse er Frieseravl DK i samarbejde med KFPS vært for to workshops d. 29 og 30. november. Umiddelbart efter dagens udvælgelse d. 29 november og 30 november inviterer vi til aften-workshops, der omhandler, hvad vi har set i løbet af dagen. På disse workshops vil KFPS stille en dommer til rådighed, som kort fortæller, hvad der er vist i løbet af dagen, og hvad den enkelte hingstefar bidrager med. Derefter vil der være mulighed for stille dommeren spørgsmål vedrørende de hingste, der er vist i løbet af dagen. Derudover vil der helt sikkert være en god dialog og erfaringsudveksling mellem deltagerne på workshoppen.

Arrangementet forventes af tage et par timer hver aften.

 

Deltagelse i de to workshops er GRATIS, men du skal selv sørge for transport og ophold.

 

Hvem kan deltage? Arrangementet henvender sig primært til avlere, men uanset om du står som avler, eller om du er på udkig efter din næste brugshest, så vil du få en unik viden, der kan hjælpe dig godt på vej i dine valg. Arrangementet er ”åbent” - eneste krav er, at du er medlem af KFPS og DFF (eller ifølge med disse). Er du avler, forventes at du kun avler med KFPS-godkendte hingste.

 

Hvor foregår det? Det hele foregår på KFPS Royal Friesian's hovedsæde på adressen Oprijlaan 1, 9205 BZ Drachten, Holland.

 

Af hensyn til KFPS og diverse faciliteter, er der krav om bindende tilmelding.

Deadline den 15. november 2017. (Kan du kun deltage en dag, er det også ok - der er ikke krav om deltagelse begge aftner - bare vi ved det).

 

Tilmelding skal ske til Melisa Nielsen på mail: kasserer@frieseravl.dk

 

Kom frisk til 2 intensive dage, hvor avlen er i centrum!

Mange hilsner

Frieseravl DK.

 


10/9-2017

I næste uge (13.-16. sep) finder den årlige Centralkåring sted, hvor alle de bedstpræmierede hopper mødes og dyster om at blive den ultimative bedste. Her er Danmark repræsenteret med en god håndfuld hopper - dansk ejet og mange af dem også dansk avlede.
Der vil også konkurreres i ride- og køre-klasser (Pavo-Fryso Bokaal Cup), hvor vi sidste år var stolte over den da 5årige danske-ejede Lisanne van de Olde Mette Moate og hendes rytter Solveig F. Jensen, da de vandt deres klasse som første udenlandske ekvipage nogensinde.
I år rider Solveig på Sjoeke van Rawenswoud (Wimer/Anton), der ligesom Lisanne også er ejet af Helle og Flemming Fynbo. En anden dansk hest deltager også - Maximus af Abildgaard (Wylster/Beart).
Vi ønsker dem alle held og lykke i Drachten.


7/6-2017

Går du med tankerne om et frieserføl – og har du endnu ikke valgt hingst – så se her.

I Frieser Avl har vi indgået favorable aftaler med flere hingstestationer i Holland.

Som medlem får du 20% på listeprisen (hvis foreningens medlemmer placerer 3, eller flere ordre samme på station). Med de priser, der er gældende for 2017, betyder dette, at prisen for en drægtighed ligger mellem kr. 3700,- og kr. 7000,- afhængig af hingstevalg. Skulle hoppen mod forventning ikke blive drægtig, betaler du kun rate 1 på 250 euro. Dette er til dækning af diverse dyrelægeomkostninger.

Bag alle hingstene ligger et stort statistikmateriale samt diverse resultater af veterinære undersøgelser.

Du kan eksempelvis se….

· Avlsindex, hvor du kan se, hvordan de enkelte hingste scorer på forskellige parametre, og dermed også se, hvordan den enkelt hingst kan bidrage positivt til netop din hoppe, og forbedre der, hvor din hoppe er ”svagest”.

· Du kan læse, i hvilken grad den enkelte hingst giver hvidt til sit afkom. Dette kan specielt være vigtigt, hvis der er hvidt i din hoppes moderlinie.

· Hingstene, du vælger imellem, er testet for abnormiteter som vandhoved og dværg. Dvs. er din hoppe bærer af generne, kan du aktiv fravælge de hingste, der selv er bærer af generne, og dermed minimerede risikoen for abnormiteter.

· På de nyeste hingste er der nu også offentliggjort OC røntgen (og evt. placering). Dette kan eksempelvis være nyttigt, hvis din egen hoppe genetisk har udfordringer med OC.

Vi i Frieser Avl hjælper dig gerne - og efter bedste evne - til at få svar på en række af de spørgsmål, der naturlig dukker op, når der skal vælges hingst.

Rigtig god avlssæson

Frieser Avl 


26/2-2017
Erryt 488 er flyttet til De Holm

De Holm skriver i dag på deres facebookside, at Erryt 488 Sport er ankommet i deres stald.

Erryt er efter Meinse 439/Sytse 385.


26/2-2017
Vi takker alle for god opbakning og ikke mindst løftet stemning til Avlshingsteshowet, som blev afholdt i går på Middelfart Ridecenter.

Og tak til Henswoude og Stal Chardon og deres teams for at tage den lange tur fra Holland til lille Danmark for at vise deres tilsammen hele 7 hingste frem.


16/2-2017

Hingsteshow i Middelfart

Mød op til en unik begivenhed præsenteret af Dansk Frieser Forbund og Frieser Avl. I år topper vi den med hele 7 KFPS avlshingste! Det er aldrig set før i Danmark - ja, og måske aldrig uden for Holland!
Du kan her opleve reserve-champion fra den netop overståede hingstekåring Nane 492 og årets KFPS hest Eise 489 samt hingstene Wylster 463, Haike 482, Walt 487, Mees 497 og Bene 476.

Alle hingste fremvises 2 gange - for hånd og rytter/vogn. Du har her muligheden for at se frieserhingste på allerhøjeste niveau - bl.a. Walt 487 med hans rytter Jean van Deventer i PSG.

Hingstene er udstationerede på Hingstestation Henswoude (Aldeboarn) og Stal Chardon (Jorwert) i Holland. Du kan også få en snak med FrieserAvl, DFF og hingsteholdere. 

 

Det sker den 25. februar 2017 kl 15:00 på Middelfart Ridecenter, Røjlevej 30, Middelfart.

 

Entre for show er kun 50 kr, hvor vi på billetten trækker lod om en 1/2 bedækning af en af de ovennævnte hingste! Efterfølgende er der mulighed for en lækker buffet - kræver tilmelding på sekretaer@frieserforbund.dk.

 

Tidsplan:

12.00: Frokost (tilmelding)

13:00 Generalforsamling

14:30 Kaffe/kage- folk køber selv

15:00 Show

16:00 Pause - mulighed for at snakke med DFF, FrieserAvl og hingsteholdere

16:30 Show

17:30 Mulighed for at snakke med DFF, FrieserAvl, hingsteholdere

18:30 Aftensmad (tilmelding)

------------------------------------------------------------------

Info om tilmelding til spisning:

Du kan tilmelde dig frokost inden Generalforsamlingen kl 12:00 - det koster kun 135 kr.

Der kan købes kaffe + kage fra kl 14:30 efter generalforsamling.

Vi håber også, at mange vil vælge at nyde aftensmaden sammen med os - også til 135 kr. Bindende tilmelding på sekretaer@frieserforbund.dk og kontant betaling opkræves på stedet. Der kan hele dagen købes øl og vand.

Sidste frist for tilmelding til spisning til frokost og aftensmad er d 20.02.2017

*** VEL MØDT ***

/ Bestyrelsen DFF & Frieser Avl DK


3/2-2017

Generalforsamling 2017

En vellykket generalforsamling blev afholdt hos Helle og Flemming søndag den 29/1-2017, hvor der blev vendt mange gode ting mht. avl, kåring, sport, osv.

Efterfølgende kontituerede bestyrelsen sig, da Jannie Winberg i efteråret trådte ind i bestyrelsen fra suppleant, da vi mistede Helle. Som ny suppleant siger vi velkommen til Pia Frank.

 

Formandens beretning:

Generalforsamling, Dansk Frieseravl

 

Formandens beretning                                                                                            Januar 2017


Året 2016 var et år, der har bød på mange store oplevelser, men også et år der i altoverskyggende grad blev præget af, at vores kasserer gennem mange år, Helle May Svenningsen, pludselig og uden varsel gik bort.

Helle, som vi alle kendte som en glad, positiv og vellidt person, en engageret avler og bestyrelsesmedlem. At Helle gik bort, alt for tidligt - og uden varsel - viser virkelig, at vi skal nyde hvert sekund, vi har. Skal vi ære Helle’s minde ved at holde et øjebliks stilhed.

Ser vi på 2016, så har der i foreningen været god aktivitet. Dertil kommer, at jeg synes at fornemme en svagt spirende optimisme blandt avlerne. Dette gør jeg med baggrund i den aktivitet, der har været gennem hele året - både i form af deltagerantallet til de forskellige arrangementer, men ikke mindst på antal fødte føl, og specielt antallet af insemineringer i 2016. Dette vil jeg komme ind på senere.

 

Aktiviteter

Vi satte dagsorden for en god avlssæson i februar måned, hvor vi i samarbejde med Dansk Frieser Forbund og Hingstestationen Henswoude afholdte et show, hvor der blev vist avlsgodkendte hingste af høj kvalitet. Et meget flot og velbesøgt arrangement, som vi alle kan være meget stolte af.

Et besøgstal på over 300 viser også det store interesse, der er for racen - og generelt for arrangementer som disse, hvor Frieseren vises frem.

Dertil kommer, at det, at vi kan få hingstestationer til at rejse til Danmark for at vise deres hingste, er også tegn på, at der hos hingsteholderen er interesse for, hvad der sker i Danmark.

 

Der har været afholdt 2 kåringer i 2016. En kåring i Ringsted på Sjælland, og en kåring i Middelfart på Fyn. På begge kåringer har vores medlemmer repræsenteret avlen fremragende, og der blev flotte resultater.

Derudover har vores medlemmer deltaget i arrangementer i Holland, Centralkåring/hoppekåring, PAVO/FRYSO Cup, ABFP test, samt Hingstekårings første besigtigelse. Generelt for disse var, at vores medlemmer opnåede fantastiske resultater.

 

Vi har i 2016 haft aftaler med 4 hingstestationer: Henswoude, De Holm, Stal Chardon, De Nieuwe Heuvel.

For mig er det glædeligt, at alle fire stationer nåede et antal bedækninger, som gør, at alle avlende medlemmer får rabat på inseminering fra netop disse fire hingstestationer.  Dette skyldes bl.a., at hingsteholderne selvfølgelig har nogle gode hingste, der matcher vores hopper, men også at vi har en stor fremgang i antallet af bedækninger i forhold til 2015.

En lille sidebemærkning til aftalerne 2016, så sparede medlemmerne DKK 52.000 via de rabataftaler, vi har med hingstestationerne – det er da godt!

 

Resultater – og lidt statistik

Opsummeret vil jeg her præsentere tal for ovennævnte.

·         Medlemsstatistik

o   Vi repræsenterer minimum 85 hopper – 77% er STER eller bedre

o   Der blev født minimum 35 føl i 2016

o   Vi inseminerede minimum 55 hopper i 2016

o   Vi forventer, at der skal minimum 22 3års hopper til kåring i 2017 – samt flere ældre hopper.

 

·         Kåringsresultater

o   Første præmie føl/ungheste 6 stk.

o   Anden præmie føl/ungheste 11 stk.

o   Første præmie STER – 3 stk. – og 2 KRON

o   Anden præmie STER 2 stk.

o   Tredie præmie stb. 3 stk.

 

·         ABFP test

o   2 deltagende heste – med flotte resultater (83,5 og 77,0)

 

·         CK

o   5 deltagende heste – alle med flotte placeringer – en model hoppe som bedste resultat

o   2 heste kvalificeret til finalen I PAVO/FRYSO CUP – begge præsterede flotte resultater. En gruppevinder, og en fik placering som nr. 3 sin gruppe.

 

·         Første besigtigelse hingstekåring

o   To ud af tre kvalificeret til anden runden i Leeuwarden

 

·         Anden og tredje besigtigelse i Leeuwarden

o   To kvalificeret til 70 dages test

I forlængelse heraf, så vil jeg sige STORT tillykke til Lisbet, samt Heidi og Jørgen – for ikke blot kvalificerede de sig til anden og tredje besigtigelse i Leeuwarden – men begge kvalificerede sig også til 70 dags test. Det er imponerende flot, og jeg er rigtig stolt, og at vi kan præstere så flotte resultater. Jeg ønsker Lisbet, Heidi og Jørgen alt muligt held med de to flotte hingste, når de skal i test.

 

Aftaler 2017

Ser vi videre ind i 2017, så har vi igen lavet rabataftaler på inseminering med

Henswoude, De Holm, Stal Chardon, De Nieuwe Heuvel.

Aftalen, som ligger i år, er sammensat anderledes end aftalerne i 2016. Dette skyldes, at vi har et ønske om forlods at dække en del de faste omkostninger, hingsteholderen har tapning mv.

Aftalen er overordnet som følger: Sammen med første leverance af sæd fremsendes faktura på 250 Euro. Den skal betales hurtigst muligt. Såfremt hoppen bliver drægtig fremsendes en ny regning på bruttopris, minus 20% - minus 250 Euro. Dertil kommer evt. regning på transport. Vi opnår dermed fortsat 20% i rabat, hvis vi kan levere tre eller flere insemineringer ved samme hingstestation. Hvis hoppen ikke bliver drægtig, fremsendes der ikke flere fakturaer ud over den på de 250 euro.

Aftalen i detaljer vil kunne læses på vores hjemmeside. Alternativ kan bestyrelsen kontaktes for gennemgang.

Som noget nyt har vi derudover lavet aftale med Henswoude og De Nieuwe Heuvel angående favorable priser på kåringstræning. Her kan man kontakte bestyrelsen for en gennemgang af aftalen og pris.

 

Valg af hingst – NYT FRA KFPS

Når der skal vælges hingst, vil vi gerne slå et slag for, at I undersøger og nærlæser de statistikker, der findes på KFPS hjemmeside.

 Èt er stamtavler, indavl pct., beslægtskab pct. og linescorer, som rigtig mange kender til og er fortrolige med.

Som noget nyt kan der på hingste godkendt i 2014 læses, hvorvidt de er bærer af gener, der fremprovokerer dværgvækst eller vandhoved. Et forkert hoppe/hingst match (hvis begge er bærer af f.eks. vandhoved), kan resultere i abort eller endnu værre - at hoppen også dør. Det skal bemærkes, at en hingst, der er bærer, sagtens kan anvendes til en hoppe, der ikke er bærer. Her er det vigtig, at man som avler kender sit materiale og gør sig sine overvejelser.

 

For hingste, der er godkendt i 2015, kan der ydermere læses, hvorvidt de har anmærkninger i røntgen. Frem til 2014 tillod KFPS ikke avlshingste at have anmærkninger i røntgen. Fra 2014 tillades hingste med anmærkning i røntgen at blive avlsgodkendt. I dette tilfælde er der her tale om en lettere grad af OCD. I hvilken grad OCD er arvelig er der delte meninger om, men også her er det vigtig, at man som avler kender sit hoppemateriale og gør sig sine overvejelser om valg af hingst.

 

2017 - andet

Vi gentager succesen fra sidste år, og i samarbejde med Dansk Frieser Forbund og Hingstestationen Henswoude samt en ny stald - Stal Chardon - afholder et show, hvor der bliver vist avlsgodkendte hingste af høj kvalitet. Der vises 7 hingste i alt - blandet reservechampion Nane 492 og Horse of the year Eise 489. Alle vises for hånd – og ridende eller for vogn. Et brag af et event.

 

Så barsler vi med at organisere en tur til første besigtigelse, hvor vi sammen ser præsentation af hingste de sidste to dage – dvs. første og anden årgang af de nyeste hingste. Samtidig med forsøger vi at få en KFPS dommer til at holde foredrag de to aftner efter kåring. Dette vender vi også tilbage med.

 

Så er det jo året, hvor DFF har 30 års jubilæum. Vi ser frem til et brag af et arrangement, og jeg håber, at rigtigt mange vil slå et slag forbi og se vores fantastiske heste.

 

Sluttelig vil jeg gerne ønske alle en rigtig god avlssæson - med håbet om, at vi får nogle sunde og raske føl.

 

 

::::::::::::::::::


15/1-2017

Hingstekåring 2017

Vi kan stolt meddele, at hele to dansk-avlede og -ejede hingste er gået videre til 70dages-testen. Og begge avlere er medlemmer af Frieser Avl.

 

Stort tillykke til Heidi og Jørgen Jørgensen med Tarok Ellemose (Anders x Anton).

Og stort tillykke til Lisbet Schachtschabel med Versace Birkemose (Norbert x Jasper).

Vi ønsker alt held og lykke i disse unge drenges fremtid og krydser selvfølgeligt fingre for, at de klarer sig godt i feltet mod de andre 21 udtagede hingste.

 

I championatsrunden for de ældre hingste var konkurrencen hård, da gamle Jasper på 22 år viste sig som King of the Ring, og han tog kampen op med sin egen søn, Beart. I sidste runde stod der 4 hingste tilbage - Jasper, Beart, Alwin og Mewes.
Mewes 438 blev champion for de ældre hingste, og Alwin 469 blev Reserve.

 

I runden for de yngre hingste var de 6 i kamp - Fonger, Hessel, Walt, Markus, Nane og Jurre.

Jurre 495 blev champion for de yngre hingste, og Nane 492 blev Reserve.

 

Mewes, Alwin, Jurre og Nane kæmpede en brav kamp i finalerunden, men 2 viste sig bare bedre. Så tillykke til

Jurre 495 - CHAMPION 2017 - Jurre står til avlstjeneste hos Stal Chardon.

Og Nane 492 - RESERVECHAMPION 2017 - Nane står til avlstjeneste hos Henswoude.